בפסק דין נוקב (נעמה רבהייב נ' החברה הכלכלית לפיתוח כפר יונה בע"מ) קבע בית הדין לעבודה כי עובדת שהוציאה ימי מחלה מיד לאחר שיחת שימוע בשעה שבפועל שהתה בנופש ואף השתתפה בפעילות אקסטרים, גזלה, הלכה למעשה, את כספי המעסיק.
פסק הדין מהותי עבור מעסיקים רבים משום שהוא מעניק דרכי התמודדות במציאות בא העובד מנצל כשל מערכתי שאינו מאפשר בירור הנסיבות של אישורי המחלה כל עוד הופקו מטעם קופ"ח שהעובד מבוטח בה.
כיום אנו נתקלים בתופעה שחוזרת על עצמה במקומות עבודה רבים, עובדים שמוציאים אישורי מחלה בעקבות סירוב לבקשת חופשה או כאמצעי להתחמקות מהליך שימוע ומניעת פיטורים זמנית תוך ניצול מכסת ימי המחלה הצבורה, לעיתים אף בלא להיבדק בפועל ע"י רופא.
במקרה דנן, זומנה העובדת שהועסקה במשך 9 שנים להליך שימוע ע"י מעסיקתה. מיד לאחר הליך השימוע הוציאה העובדת אישורי מחלה לתקופה מצטברת של חודש וחצי, אולם בפועל מחלתה לא מנעה ממנה לצאת לימי חופשה, לשהות במלון, לצאת לסרטים ופעילויות נופש נוספות שהועלו ע"י העובדת לרשתות החברתיות.
בקביעתו, בחר בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב – יפו, להתייחס לחומרת התופעה ולקלות בה ניתן כיום להפיק אישורי מחלה. כמו כן נתן ביה"ד ביטוי לעמדה המשפטית אותה ראוי להחיל בעקבות עדכונם של נהלי משרד הבריאות בנוגע להפקת אישורי מחלה מיולי 2017.
בית הדין דחה את תביעת העובדת והבהיר כי במציאות בה עובד מנצל שלא כדין את ימי המחלה יש מקום לבחון את החזרת ימי המחלה למעסיק וכן סנקציות נוספות כשלילת דמי ההודעה המוקדמת ואף שלילת פיצויי הפיטורים.
יש לכם שאלה בנושא דיני עבודה? עורכי הדין שלנו מומחים בדיני עבודה כאן בשבילכם.