מאיזה גיל ניתן להעסיק בני נוער?
ככלל, בחופשות הלימודים הרשמיות ניתן להתחיל להעסיק כבר מגיל 14 שנה. ביתר השנה, הגיל המינימלי הוא 15, ובכל מקרה לא בשעות הלימודים. בגיל 15 ההעסקה אפשרית רק לצורך רכישת מקצוע (בהתאם לחוק החניכות), ותוך קבלת אישור מפקח משרד החינוך / קבלת היתר ממשרד התעסוקה.
החל מגיל 16, ניתן להעסיק גם בשנת הלימודים, ובלבד שניתן אישור מהמוסד החינוכי על מערכת השעות של העובד (במסגרתה לא ניתן להעסיק).
– האם ניתן להעסיק בכל עבודה?
קיימת מגבלה באשר לגילאים 14-15, בהם ניתן להעסיק רק בעבודות קלות שאינן מזיקות להתפתחות או בריאות הנוער.
מעבר לכך אין להעסיק נוער בכל גיל, בתהליכי ייצור, עבודות בניה, עבודה במקומות חמים או קרים במיוחד ועוד.
– האם יש מגבלה על שעות העבודה של הנוער?
חל איסור להעסיק נוער ביום המנוחה השבועי ובשעות נוספות.
מקסימום שעות – אין להעסיק מעבר ל -8 שעות ביום (מגיל 16 ומעלה ניתן להעסיק גם 9 שעות ביום אם שבוע העבודה הוא 5 ימים). בכל מקרה אין לחרוג מ 40 שעות שבועיות.
טווח שעות – בין השעות 20:00 בערב ל 08:00 בבוקר קיים איסור להעסיק נוער מתחת לגיל 16. בכל גיל אסורה עבודת לילה (22:00-06:00), אך ישנם חריגים אשר ניתן לקבל היתר בגינם.
בחופשות לימודים ניתן להעסיק נוער מעל גיל 16 גם עד 24:00 בלילה, ובלבד שהמעסיק מסיע את הנוער לביתו.
– כמה משלמים?
לבני נוער שכר מינימום ייחודי להם, העומד כיום על 21.45 שח לשעה (עד גיל 16), 22.98 שח לשעה (16-17), 25.43 שח לשעה (17-18). בני נוער זכאים לזכויות נוספות על פי חוקי העבודה, בין היתר חופשה, תשלום חגים, הבראה ועוד.
– ומה לגבי נסיעות? האם יש חובת תשלום / מתן הסעה?
יש לשלם לנוער דמי נסיעות בנוסף לשכר. עבודה בגני / אולמות אירועים מחייבת את המעסיק בהסעה של העובד לביתו ככל ואין תחבורה ציבורית בסיום העבודה.
– ומה לגבי מסמכים? צריך משהו מיוחד?
לפני תחילת העסקה על העובד להמציא אישורי עבודה מרופא ותצלום ת”ז של העובד והוריו. על המעסיק מנגד למסור לעובד, תוך 7 ימים הודעה הכוללת את פירוט תנאי העסקתו, ומיד חודש תלוש שכר.